Pieter Kramer

Pieter Kramer

Pieter Kramer volgde de Academie voor Expressie in Utrecht en daarna de regieopleiding van de Toneelschool Amsterdam. Hij kreeg les van Helmert Woudenberg en Marja Kok en werd sterk beïnvloed door het Werktheater: ‘de jaarverslagen van die groep waren voor mij de bijbel’.

Kramer werkte als regisseur voor film, televisie en theater. Zijn grote doorbraak maakte hij met de roemruchte tv-serie Theo & Thea, gevolgd door Kreatief met Kurk, 30 Minuten (Nipkovschijf), Borreltijd (Gouden Kalf), Hertenkamp (Albert van Dalsum oeuvre-prijs), 25 Minuten (Gouden Kalf) en De Troubabroers.

Bij het Ro Theater regisseerde Kramer in 1999 de familievoorstelling Ja zuster, nee zuster, die in 2002 werd verfilmd tot een kassucces. Bij Theater Rotterdam regisseerde hij de voorstellingen Dogville, Soul, Pygmalion en de familievoorstellingen Lang en Gelukkig, Snorro, de gemaskerde held, Moord in de Kerststal, De Zere Neus van Bergerac, Woef Side Story, De gelaarsde poes, Hamlet en recent Repelsteeltje en de blinde prinses. Kramers verfilming van Lang en Gelukkig won drie Gouden Kalveren voor o.a. beste cast en de juryprijs.

Pieter Kramer regisseerde eerder bij DeLaMar Producties en bij de Theateralliantie. In de stijl van zijn familievoorstellingen maakte hij voor volwassenen de muziektheatervoorstellingen In de ban van Broadway en Selma Ann Louis. Vorig seizoen regisseerde hij het wereldberoemde toneelstuk Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, dat eind augustus nog een aantal keer opnieuw te zien zal zijn in DeLaMar en Chassé Theater.

Terug