Nieuwe zakelijke helden gezocht voor De Generator

Ben jij altijd degene die alle touwtjes in handen heeft, de begrotingen maakt en zorgt dat het project goed is voorbereid? Heb jij de ambitie om jezelf te ontwikkelen in jouw zakelijk leiderschap of creatief producentschap binnen de podiumkunsten? Heb je al relevante werkervaring op dit gebied? Kan je op (bijna) alle vragen ‘ja’ beantwoorden? Dan zoeken wij jou!

De Generator is een ontwikkeltraject van een jaar voor zakelijke helden en talenten uit Oost-Nederland die de ambitie hebben om te groeien in de rol als zakelijk leider of creatief producent in de culturele sector.

De Generator is een initiatief van podiumkunstinstellingen en ondersteunende organisaties in Oost-Nederland. Instellingen die meedoen zijn: Introdans, Oostpool, Sonnevanck, De Nieuwe Oost, Phion, Musis/Stadstheater Arnhem, Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging, Zwolse Theaters en Hedon. De programmaleiding is in handen van Cultuur Academy en Schakel025.

In 2021/2022 hebben we een pilotjaar gedraaid en met succes. In 2022/2023 gaan we een nieuwe groep opleiden! Ben jij erbij?

Programma 2022/2023
Als deelnemer krijg je een jaar lang de mogelijkheid om met een combinatie van praktijk, theorie en coaching een nieuw netwerk te creëren en jezelf te ontwikkelen tot de zakelijk leider of creatief producent die in jou schuilt.

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen:

 • Gedurende een jaar doe je ervaring op bij een meerjarig gesubsidieerde podiumkunstinstelling in Oost-Nederland. Minimaal 20 dagen verspreid over het jaar maak je je allerlei aspecten van een zakelijk leider/creatief producent eigen. Je wordt hierbij begeleid door een mentor van de instelling.
 • Daarnaast kom je een dag per twee weken bij elkaar met je mede Generatoren: je krijgt dan een workshop of training over onderwerpen die aansluiten bij de ontwikkeling van de groep. Je krijgt les van inhoudelijke experts, ervaringsdeskundigen en gastsprekers. Het programma wordt bepaald op basis van de vraag van de deelnemers. Zo krijg je zelf de mogelijkheid om mede te bepalen wat je gaat leren.
 • Je deelt je ervaringen met de andere deelnemers d.m.v. intervisie bijeenkomsten.
 • Je krijgt individuele begeleiding met een (loopbaan)coach.
 • Je verbreedt je netwerk in Oost-Nederland.

Na dit traject van een jaar:

 • Heb je relevante werkervaring opgedaan in een middelgrote tot grote podiumkunstinstelling.
 • Heb je samen met je mede deelnemers meer inzicht in allerlei onderwerpen die spelen in de culturele sector (denk aan: governance, inclusie en diversiteit, personeelsmanagement, financiering).
 • Heb je meer inzicht in je eigen leiderschapsstijl.
 • Ben je gecoacht door een gecertificeerde (loopbaan)coach en begeleid door een mentor van je werkplek.
 • Heb je een nieuw netwerk dat je kunt inzetten voor je toekomstige werkzaamheden.
 • Kun je met deze extra werkervaring en kennis een volgende stap in je carrière zetten.

Voor wie?
De Generator is een traject voor alle mensen uit Oost-Nederland met de ambitie om te shinen als zakelijk leider of creatief producent in de culturele sector. Je bent al (op kleine schaal) werkzaam in de sector, wil een nieuwe stap maken in je carrière en wil je vooral verdiepen in de organisatorische en zakelijke kant van de culturele sector. Wij zijn op zoek naar jouw unieke talent.

Onze voorkeur gaat uit naar een groep die divers is in werkervaring, afkomst, leeftijd, discipline, seksualiteit en gender om dit traject mee te starten.
Je opleidingsniveau speelt geen rol, als je maar gedreven bent en groot kan dromen. Iedereen is welkom om te solliciteren.

Praktische informatie

 • Je kunt tot en met zaterdag 29 oktober 2022 solliciteren door een korte motivatiebrief te schrijven waarin je vertelt waar je goed in bent en wat je graag wil ontwikkelen gedurende het jaar. Je kunt i.p.v. een brief ook een filmpje of spraakbericht sturen. Stuur ook je cv mee.
  Sturen naar: info@cultuuracademy.nl
  (goed om te weten: je kunt tot uiterlijk donderdag 20 oktober nadere informatie inwinnen).
 • Begin november hoor je of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.
 • Op woensdag 16 november zijn de selectiegesprekken.
 • Op donderdag 1 december is er ‘een matchingsdag’ waar alle geselecteerde kandidaten en instellingen samen komen om elkaar te leren kennen en matches worden gemaakt tussen deelnemer en instelling.
 • Op vrijdag 9 december start de opleiding, die loopt tot en met november 2023.

Tijdsinvestering, kosten en vergoeding

 • Je bent in 2023 gemiddeld een dag per week bezig met De Generator (verdeeld over traineeship, colleges, intervisie, netwerk en coaching).
 • Je betaalt € 1.500,- + reiskosten voor de colleges. Voor een deel van de kosten kun je een aanvraag indienen bij “Werktuig Permanente Professionele Ontwikkeling” (www.werktuigppo.nl).
 • Je ontvangt een vergoeding van € 3.000,- + reiskosten voor de traineeship bij een van de instellingen.

Nog vragen?
Mocht je nog vragen hebben of aanvullende informatie willen, bel of mail dan vooral! Je kunt tot en met 20 oktober bellen met Lille Witsen Elias, programmaleider van De Generator 06-25270362 of mailen naar lille@cultuuracademy.nl.
(nb. solliciteren kan tot en met 29 oktober naar info@cultuuracademy.nl)

Foto: Robin Wagenaar 

Overig nieuws

Terug