HULPLIJNEN

Filter - Sonnevack en Oostpool - © Sanne Peper

Voor of na

Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool willen met hun voorstellingen jongeren inspireren om na te denken over onderwerpen die in onze samenleving belangrijk zijn. Beide gezelschappen vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren geraakt worden door theater. Dat zij onverwachte en onbekende dingen zien op het toneel. Dat ze plezier aan theater beleven en ervaren dat het een mooie kunstvorm is, die je op nieuwe gedachten kan brengen.

Trigger warning
Filter gaat over de wereld van de sociale media, en bevat daarnaast elementen die gerelateerd zijn aan (online) grensoverschrijdend gedrag, homofobie en eetstoornissen. Deze komen naar voren omdat de personages in Filter gedwongen worden om in de voorstelling hun problemen open en bloot op tafel te leggen.

In de voorstelling worden dus grote thema’s aangeraakt. Dit kan bij sommige leerlingen iets triggeren. Wanneer je zelf niet bij de voorstelling aanwezig bent, vraag collega’s hier alert op te zijn en laat leerlingen indien nodig weten waar ze terecht kunnen.

Voor de zekerheid en volledigheid verwijzen we hieronder naar websites die kunnen ondersteunen, mocht dit nodig zijn.

(Online) grensoverschrijdend gedrag
Waarschijnlijk is het goed om na de voorstelling met je leerlingen verder te spreken over hun gedrag en ervaringen rondom (grensoverschrijdend) online gedrag.

Voor eventuele hulp bij vervelende situaties: https://www.helpwanted.nl/checkjouwsituatie
Advies over hoe veilig online te zijn: https://www.helpwanted.nl/quiz/veilig-online-quiz
Extra informatie: https://www.jouwggd.nl/gevoel/cyberpesten/

(Offline) grensoverschrijdend gedrag
De personages in de voorstelling worden in de spelshow Filter uitgedaagd om over hun eigen grenzen te gaan en zo de spelshow te winnen.
Hulp bij (seksueel) grensoverschrijdend gedrag: https://www.qpido.nl

Eetstoornis
Meer informatie over hulp bij eetstoornissen: https://www.firsteetkit.nl

Homofobie
Meer informatie over hulp bij homofobie: https://centrumseksueelgeweld.nl/lhbtiq/

Ondersteuning bij psychische en psychosociale problemen
MIND Korrelatie is de hulplijn van MIND. Iedereen die te maken heeft met psychische en psychosociale problemen kan daar terecht. De professionele hulpverleners bieden gratis en anoniem hulp en advies. Iedere werkdag van 9.00 tot 21.00 uur. Je kunt kiezen op welke manier jij het liefste contact wil: per telefoon, chat, WhatsApp of e-mail. https://mindkorrelatie.nl/

Heb je vragen over het lesmateriaal of het voorstellingsbezoek neem dan contact op met Sara Bouman (medewerker Interactie&Inclusie Toneelgroep Oostpool, sara@toneelgroepoostpool.nl) of Susan Waanders (educatie Theater Sonnevanck, educatie@sonnevanck.nl).

Terug