POSTER OPDRACHT

Filter - Sonnevanck-Oostpool - ©Benning & Gladkova - liggend (2)

Voorafgaand aan de voorstelling

Om de klas voor te bereiden op de voorstelling is het handig om samen de poster bij de voorstelling te bekijken. Door als docent open vragen aan de leerlingen te stellen, zonder een eigen mening te geven, ontwikkelen de leerlingen hun eigen verwachting van de voorstelling. Zo ontdekken zij dat verschillende mensen, verschillende gedachten hebben en dat er geen goed of fout is in een open gesprek. Je hoeft in dit gesprek niks inhoudelijks over de voorstelling te vertellen, de verwachtingen van de leerlingen vormen zich vanzelf.

Bekijk de poster samen op het digibord en stel de volgende vragen aan de klas. Je vindt de poster via deze link. Laat de leerlingen even in stilte kijken en bespreek de volgende vragen zo open mogelijk en vraag door.

  • Wat zie je? Let erop dat er feitelijk wordt geantwoord, er mag nog geen betekenis worden gegeven (dus niet; ‘ik zie een dame verschrikt kijken’, maar; ‘ik zie een dame met grote ogen’). Benoem zoveel mogelijk, kleuren, vorm, attributen, welke tekst staat er?
  • Wat denk je? Probeer door te vragen en laat hen uitleggen waarom ze iets denken.
  • Wat denk jij dat het betekent? Nu de leerlingen de poster goed hebben bekeken, vormen zij een betekenis over wat zij zien.

Sluit af met het laten lezen, of voorlezen van de tekst over de voorstelling:
“Ik ga niet liegen. Het is bijna ondraaglijk om te voldoen aan de onmogelijke eisen die het publiek aan mij stelt. […] Ik hou van een goede filter, goede belichting en een bewerkinkje hier of daar. Op dezelfde manier doe ik make-up op, laat ik mijn nagels doen of draag hakken. Ik presenteer mezelf aan de wereld zoals ik gezien wil worden. En dat is precies wat ik zonder schaamte zal blijven doen.” -Khloe Kardashian

Door social media hebben we plots veel meer controle over hoe we ons presenteren aan de buitenwereld. Je gebruikt een filtertje om je acne te coveren, schaaft je lichaam bij met Facetune en deelt zonovergoten momenten om te laten zien hoe leuk je leven is. Kortom: we zijn altijd de beste versie van onszelf. Altijd mooi en gelukkig.

Dax, Ashley en Silver zijn geen uitzondering. Ze posten alleen op de socials hoe goed het met ze gaat. De druk om dat beeld vol te houden wordt alsmaar groter. Langzaam realiseren ze zich dat ze misschien wel wat eerlijker willen zijn. Maar wie zit er te wachten op lelijk of ongelukkig?

Filter is een voorstelling over de druk van social media versus de realiteit. Over de drang altijd uitsluitend het beste van jezelf te willen laten zien. Als alles maakbaar is geworden en je je toch nog slecht en lelijk voelt, is dat dan je eigen schuld?

Bespreek:

  • Herken je jezelf in het citaat van Khloe Kardashian? Waarom denk je dat dit citaat wordt gebruikt?
  • ‘Je gebruikt een filtertje om je acne te coveren, schaaft je lichaam bij met Facetune en deelt zonovergoten momenten om te laten zien hoe leuk je leven is. Kortom: we zijn altijd de beste versie van onszelf. Altijd mooi en gelukkig.’ Herkennen de leerlingen zichzelf of anderen hierin?
Terug