Dans

Midzomernachtsdroom - foto Mathieu Di Scala

Na de voorstelling

Bij dans wordt er niet gesproken. Het verhaal wordt verteld door middel van beweging in plaats van met taal. Dit vraagt een andere manier van kijken. Doordat er niet gesproken wordt, roept het vooral gevoelens en emoties op.
Welk gevoel roepen de bewegingen bij je op? Wat staat er, denk jij, ‘tussen de regels’ geschreven?

Vraag: Welke rollen hebben de dansers volgens jou vertolkt in Midzomernachtsdroom? Wat heb je gezien en gevoeld bij de dansers?

In het interview met Regina van Berkel (choreograaf) op pagina 18 in het magazine kun je lezen hoe ze heeft gewerkt met de dansers.

“Ik ben begonnen met het lezen van het script en daarnaast ben ik veel bij Oostpool gaan kijken om in een doorlopend gesprek met Daria (Bukvić) te zijn, de regisseur van het stuk. Daria houdt erg van hiphop en urban en Introdans is een modern dansgezelschap. Ik heb daarom naar vormen gezocht die voor ons allemaal interessant zijn.”

Opdracht: Echo/Schaduwdans

Time to move!
Zoek met je groepje een muziekstuk uit de playlist van de voorstelling die je aanspreekt, die je raakt.
Je gaat nu afzonderlijk van elkaar aan de slag met beweging.

  1. Denk aan jouw toekomstdroom, welke houdingen passen daarbij? Groots met veel energie, of juist klein en ingetogen? Wat past er bij jouw droom en maak hier vier houdingen bij. Ga op zoek naar eigen interessante vormen.
  2. Als je vier verschillende houdingen hebt gevonden, ga je ze verbinden met elkaar. Denk daarbij ook aan: hoogtelagen (doe je een beweging bijvoorbeeld zittend op de grond of sta je erbij op je tenen?), richtingen (schuin naar voren? Met je rug naar het publiek?) en tempowisselingen (doe je een beweging juist heel snel of heel langzaam?). Speel hiermee! Zo ontstaat dans en creëer je je eigen choreografie.
  3. Repeteer dit voor jezelf, zodat je het goed kan onthouden.
  4. De anderen uit je groep gaan achter je staan, op een manier zodat je goed in zicht blijft voor iedereen.
  5. Je herhaalt nu jouw choreografie (de vier vloeiend in elkaar overlopende bewegingen) en de rest volgt je als een soort echo of schaduw. Doordat je met je groepje een kwartslag draait, komt er telkens een nieuwe ‘choreograaf’ voorop te staan, met een ‘echo’ van dansers achter zich. Op die manier verbinden we alle choreografieën met elkaar tot een geheel.

 


<< Terug naar de verdiepingspagina 

Deze pagina hoort bij het online verdiepingsmateriaal van de voorstelling Midzomernachtsdroom.

Terug