William Shakespeare en Romeo & Julia

Voor of na

William Shakespeare
Is de bekendste dichter en toneelschrijver uit de Westerse geschiedenis. Hij leefde van 1564 tot 1616 en zijn komedies en tragedies worden tot op de dag van vandaag gelezen, gespeeld en gewaardeerd.

De baard in de keel
In Shakespeares voorstellingen speelden alleen mannen. Het was in die tijd verboden als vrouw om toneel te spelen. Jonge jongens, die nog niet de baard in de keel hadden, speelden de vrouwenrollen.

Vrouwen als mannen
In Shakespeares stukken komen vrouwelijke personages voor die verschijnen als man. In de tijd van Shakespeare hadden vrouwen weinig te zeggen en deden wat door mannen werd opgedragen. Vrouwelijke personages verkleden zich in de verhalen als man om zo vrijer spreken. De mannen in de stukken accepteerden daardoor hun advies of mening. Shakespeare wilde dat hierdoor mensen in het Elizabethaanse Engeland gingen zien dat vrouwen geloofwaardiger, ingenieuzer en slimmer zijn dan werd gedacht.

 

Romeo & Julia
Romeo en Julia is misschien wel het bekendste en meest tragische liefdesverhaal wat er bestaat. In Alles Wat Theater Is spelen de twee acteurs scènes na uit dit stuk van Shakespeare uit 1591.

Verboden liefde
In de Italiaanse stad Verona wonen twee rijke families die al eeuwen ruzie met elkaar hebben, een vete. Niemand weet meer precies waarom. Op een feest ontmoeten de twee kinderen (Romeo en Julia!) van de rivaliserende families elkaar en worden op slag verliefd. Maar door de vete kunnen ze elkaar niet blijven zien en niet trouwen. Ze moeten elkaar vergeten, maar hun liefde is te sterk. In het geheim trouwen ze.

Gif en slaapmiddel
De ouders van Julia willen dat ze trouwt met Paris. Samen met de priester bedenkt Julia een list: Ze neemt een heel sterk slaapmiddel waardoor het lijkt of ze dood is. Ze schrijft Romeo een brief hierover maar deze komt helaas nooit aan. Als Romeo hoort dat Julia dood is, gaat hij terug naar Verona. Daar ziet hij haar liggen. Zonder haar wil hij niet leven. Hij neemt gif in en sterft naast haar. Op dat moment ontwaakt Julia uit haar slaap. Ze ziet Romeo liggen en begrijpt dat Romeo nooit haar brief heeft gekregen. Ze neemt zijn mes en doodt haarzelf. Als beide families de dag erna Romeo en Julia vinden, besluiten ze de vete bij te leggen.

Terug