Rolmodellen

Theater Oostpool - COCK - © kurt van der elst

Fluïde rolmodellen
Zichtbaarheid is belangrijk! Als je voorbeelden hebt van mensen die lijken op jou, of zich uitspreken voor jou dan voel je je meer gezien en soms zelfs minder alleen. Hieronder staan een paar voorbeelden van genderfluïde rolmodellen die zich uitspreken voor gendergelijkwaardigheid.

Alok Vaid-Menon

Alok Vaid-Menon

Alok is een Amerikaanse gender non-conforme kunstenaar die in hun werk zich veel uitspreekt over geweld tegen trans- en gender-non-conformerende mensen, en roept op tot bevrijding van de gendernormen.

‘We willen een wereld waarin jongens kunnen voelen, meisjes kunnen leiden, en dat de rest van ons niet alleen kan bestaan maar kan opbloeien. Dit gaat niet over het uitwissen van mannen of vrouwen maar over het erkennen dat man en vrouw twee van vele sterren in ons stelsel zijn die niet tegen elkaar strijden, maar elkaars licht versterken.’

Marsha P. Johnson

Marsha P. Johnson

Marsha was een activist en dragqueen in de jaren ‘60 tot ‘90 in New York. Ze speelde een belangrijke rol in de emancipatie van queermensen.

‘We moeten zichtbaar zijn. We mogen ons niet schamen voor wie we zijn.’

Judith Butler

Judith Butler

Judith is een Amerikaanse filosoof, auteur en feminist.

‘Mannelijke en vrouwelijke rollen zijn niet biologisch bepaald maar bedacht door de maatschappij.’

David Bowie

David Bowie

Bowie was een Britse zanger en acteur en gold als een van de grootste rockmuzikanten van de jaren zestig tot aan zijn dood in 2016.

‘Ik weet niet waar ik heen ga, maar ik beloof je dat ik niet zal vervelen.’

Vragen voor in de klas:

  • Wie mist er nog in deze (kleine) rij van fluïde mensen? En waarom?
Terug