Cryonisme

Voor of na

In de voorstelling krijgt Detective Moncler het aanbod om zichzelf in te laten vriezen. Wist je dat dit in het echt ook gebeurt? In Nederland is het verboden, maar in de Verenigde Staten zijn er experimenten bezig rondom het invriezen van overleden mensen. Het Cryonisme gelooft dat de wetenschap op een gegeven moment dusdanig is ontwikkeld, dat de overleden lichamen die bewaard zijn gebleven in vloeibaar stikstof weer tot leven gebracht kunnen worden. Er is nog geen bewijs dat het ook daadwerkelijk gaat lukken. De eerste persoon die meedeed aan dit experiment is op 12 januari 1967 ingevroren in Arizona.

Als je ingevroren wilt worden na je dood, is er nauwelijks tijd voor je nabestaanden om afscheid te nemen. Je moet namelijk minimaal na 2 minuten en maximaal na 6 uur worden ingevroren voor het beste resultaat.

In Nederland zijn er minder dan tien mensen die zichzelf cryonist noemen. Tot nu toe zijn er nog geen Nederlanders officieel ingevroren. De Russische provider Kryorus beweert een Nederlander te hebben ingevroren, maar om privacy redenen is hier verder niets over bekend.

Hoe veel denk je dat het kost om jezelf in te laten vriezen voor de wetenschap?
Wel $ 150.000,-! Als je ervoor kiest om alleen je hoofd in te laten vriezen kost dat $80.000,-.

Waarom zou je alleen je hoofd invriezen? Sommige cryonisten geloven dat het biologische lichaam ooit vervangen kan worden door een lichaam gemaakt van nano-bots. Met alleen je hoofd, kan je dan het lichaam creëren dat je wil en heb je bijvoorbeeld geen zuurstof meer nodig om te kunnen leven.

Funfact: sommige mensen laten ook hun huisdieren invriezen! De kop van een kat kost zo’n $5000,- om in te vriezen. Voor honden verschilt het of je een grote of een kleine hond hebt

Bespreek met de klas de volgende vragen:

  • Zou jij jezelf in laten vriezen om over lange tijd weer tot leven worden gewekt?
  • Hoe zou de wereld eruitzien als je na 100 jaar weer ‘wakker’ wordt?
Terug