Een echte detective

Theater Oostpool - Detective Moncler - Marijke de Gruyter en Nicolien de Jong (2)

Voor of na

De voorstelling vormt zich tot een heuse whodunit. Dit is een subgenre van het detectiveverhaal.
Dit genre is al even populair, de eerste echte detective werd al geschreven in 1841. The Murders in the Rue Morgue werd geschreven door schrijver Edgar Allen Poe.

Sherlock Holmes


Daarna kwam misschien toch wel de beroemdste detective ter wereld: Sherlock Holmes. Maar wist je dat het eerste boek van Sherlock Holmes (uit 1887) helemaal niet succesvol was? Het was een echte flop, pas later werden de boeken populair.

De hype


De populariteit van detective-thrillers steeg tijdens de industrialisatie. In deze periode trokken er allerlei mensen naar de steden om te werken in de fabrieken. Mensen woonden dicht op elkaar en zoals in elke stad, nam de criminaliteit toe. Mensen waren bang, maar ook gefascineerd door de toenemende overvallen, inbraken en andere misdaden. Het genre sloeg enorm aan en is inmiddels niet meer weg te denken uit boeken, films, series, maar ook bijvoorbeeld spellen. Denk maar aan cluedo, het spel waarbij de spelers op zoek moeten naar de moordenaar, het woordwapen en de locatie van de moord.

De vrouwelijke Sherlock


Misschien heb je ze al voorbij zien komen op Netflix, de films over Enola Holmes, het zusje van Sherlock. Het populaire verhaal rondom Sherlock Holmes wordt in een nieuw jasje gegoten door nu een vrouwelijke Sherlock een mysterie te laten oplossen. Traditioneel gezien werd de rol van een detective in verschillende romans, films en series gespeel door een man. De vrouwen in deze verhalen werden vaak neergezet als een echte ‘damsel in distress’ (letterlijke vertaling: jonkvrouw in nood) of als assistent. Het is daarom redelijk uniek dat de rol van detective in een klassiek verhaal zoals die van Holmes, door een vrouw wordt gespeeld.

Terug