Spelopdracht – Wie is de beste detective?

Detective Moncler - Theater Oostpool - 05 © Sanne Peper

Voor of na

Deze spelopdracht laat de leerlingen in de rol van een detective stappen.

  1. Er zijn drie spelers die in een afgesloten ruimte worden geplaatst, de zogenaamde raders. Zij komen straks één voor één naar binnen om een moord op te lossen.
  2. De rest van de groep overlegt en kiest 1, een slachtoffer, 2, een moordlocatie en 3, een moordwapen. Elk deel zal door een verschillend persoon zonder te spreken worden uitgebeeld. Deze uitbeelders worden gekozen door de groep.
  3. Rader 1 komt tevoorschijn. Deze moet raden wie er is vermoord. Speler 1 beeldt dit uit, terwijl de rader hem zo precies mogelijk nadoet. Als de rader weet wie er vermoord is, geeft hij de uitbeelder een hand.
  4. Uitbeelder 2 beeldt vervolgens de locatie uit. Als de rader weet waar de moord is gepleegd geeft deze hem een hand. Dit gebeurt ook bij het moordwapen.
  5. Dan verschijnt rader 2. Deze moet alles uitbeelden wat rader 1 uitbeeldt. Als hij weet wie er is vermoord, wordt er een hand gegeven, enzovoort. Deze handeling gaat door tot alle raders alles hebben geraden.
  6. Tot slot wordt gevraagd aan de raders wie er is vermoord, met wat en waar. Het aantal goede antwoorden is afhankelijk van de kwaliteit van het uitbeelden.
Terug