Burgerschap / geld

El Mektoub - Oostpool & Sonnevanck © Sanne Peper

na afloop van de voorstelling 

Het is goed mogelijk om het voorstellingsbezoek te koppelen aan Burgerschapsonderwijs over geld. Maak gebruik van de (financiële) situaties van de personages in de voorstelling.

Gebruik de volgende vragen:

 1. In welke (financiële) situatie zitten de hoofdpersonages Lil Cardi, Maccie en Roley?
 2. Welke informatie geeft de voorstelling hierover?


  Lil Cardi – In afwachting van uit huis plaatsing, gemengde cultuur, alleenstaande ouder, achterstallige betaling. Opleiding: vmbo-t eindexamen. Turkse vader.

  Roley – ‘Weet je hoe veel iemand die bij Jeugdzorg werkt maakt? Check dit bijna dubbele van mijn paps.’ Reactie hierop is 2800,- in de maand. Zijn vader verdient dus ongeveer 1400,- in de maand. Opleiding: vmbo-t eindexamen.

  Maccie – Opleiding: vmbo-t eindexamen. Maccie ontmoet Menno en daardoor kom je erachter wat hij niet heeft: Stelt zich voor uitgebreid ontbijt, Hello Fresh abonnement, elke avond lekker gezond en vers eten, altijd de verwarming aan thuis, elke dag omhelst worden, nooit honger, dorst, eenzaam, bored of onzeker. Dit zijn dus allemaal dingen die in zijn leven niet vanzelfsprekend zijn

  Wat niet helemaal duidelijk wordt, maar waar wel wat over gezegd wordt is een Europees paspoort. Het is de vraag of ze een Europees paspoort hebben. Interessant om met elkaar te onderzoeken wat dit betekent. Wat betekent het hebben van een Europees paspoort?

 3. Herken jij de situatie waar ze in zitten?
 4. Wat betekent deze situatie voor de personages?
 5. Zijn er andere personages die in een andere financiële situatie zitten? Of zijn er randfiguren in een andere financiële situatie?
 6. Wat denk jij? Wordt je lot en worden jouw kansen bepaald door de financiële mogelijkheden van je ouders? Waarom wel of waarom niet?
Terug