Klassen: kansen (on)gelijkheid
na afloop van de voorstelling
Mocht je als docent nog verder in willen gaan op het thema rondom ‘klassenongelijkheid’, dan raden wij de serie ‘Klassen’ aan. Omroep HUMAN heeft ook speciaal educatiemateriaal rondom deze serie ontwikkeld. Dit is hier te vinden: https://www.human.nl/onderwijs/klassen-in-de-klas-vo.html#27c56d74-11fa-4e2b-bbd6-2c20ec50a5ae
In de ‘les 2’, onderdeel ‘verdieping thema’ kan je een filmpje zien over kansengelijkheid. Na het zien van het filmpje kan je bespreken:
– Wethouder Moorman zegt: “Ik zou heel graag willen dat we later gaan selecteren in Nederland. In Estland gaan kinderen pas als ze zestien zijn naar verschillende niveaus. Daarvoor zitten ze al die tijd bij elkaar. In Nederland besluiten we op elf, twaalfjarige leeftijd: jij hoort daar en jij hoort daar. (…) Het verschil tussen een vmbo-t en vwo-leerling is helemaal niet zo groot en toch zetten we ze op verschillende scholen.”
Wat is het voordeel van later op niveau scheiden?
– Wethouder Moorman vraagt op een gegeven moment aan vijf meiden die een niet passend advies hebben gekregen: “Wat is jullie advies aan mij?” Wat zou jij haar adviseren?
– Er wordt in Klassen en in de maatschappij gesproken in termen als “laag” en “hoog”. Wat voor effect hebben deze woorden?