Over de voorstelling

Laura H. | Toneelgroep Oostpool | Bas de Brouwer

voorafgaand aan de voorstelling 

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar twee kinderen uit het kalifaat ontsnapt, raakt iedereen in de ban van dit nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze in het kalifaat terecht? Hoe wist ze eruit te ontsnappen? En waarom werd ze bij terugkeer in Nederland opgepakt en overgeplaatst naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught? Als de jonge schrijver en journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Hij gaat op zoek naar het antwoord op wat haar bezielde om in 2015 met haar man en twee jonge kinderen naar het kalifaat af te reizen. Na haar vrijlating sprak Thomas meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen, WhatsApp-conversaties en reisde naar Koerdistan en Irak om haar verhaal te reconstrueren. Het resultaat is een aangrijpend en soms ongelooflijk relaas. Van zijn bestseller Laura H. zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht.
Als Rueb begin 2019 aankondigt dat zijn bestseller een theaterversie wordt, neemt hij complimenten en felicitaties in ontvangst. Na verloop van tijd lijkt de publieke opinie echter anders te reageren. De verhitte discussie over kinderen van moeders die terugkeren uit Syrië laat vrijwel niemand ongemoeid, een gesprek over religie en extremisme lijkt niet meer gevoerd te kunnen worden zonder zwart-wit oordeel. Je bent dader of slachtoffer. Goed of fout. Voor of tegen.

  • De voorstelling wordt gespeeld door twee acteurs. De twee belangrijkste personages in het toneelstuk zijn Laura en Thomas (de schrijver van het boek). De acteur die Thomas speelt, speelt in de voorstelling ook kort andere personages. Waaronder Ibrahim; de man van Laura.
  • De voorstelling gaat over echte mensen, die nog steeds bestaan en ook naar de voorstelling (kunnen) komen kijken. Het is tijdens het maken van de voorstelling daarom extra belangrijk geweest om secuur om te gaan met het volgen van wat er in het boek staat. Wanneer het verhaal zomaar aangepast zou worden, zou dat effect hebben op het leven van echte mensen.
  • Het boek Laura H. staat op de officiële leeslijst.
Terug