MUZIEKOPDRACHT

Geldezels l Oostpool en Sonnevanck - foto @Lowiegraphy

Trapmuziek
In de voorstelling hoor je zowel trapmuziek als klassieke muziek.
Trapmuziek begon als een subgenre binnen hiphop in het zuiden van de Verenigde Staten eind jaren 90. Het groeide uit tot een wereldwijde stroming in de elektronische muziek. ‘The trap’ was vroeger straattaal voor een plek waar drugs werden gedeald. De onderwerpen uit deze straatcultuur werden gecombineerd met een lokale herkenbare sound. De muziek gaat vaak over dromen en het zoeken naar verandering.

Maak je eigen trapmuziek
Ga naar de volgende website:
https://learningmusic.ableton.com/nl/the-playground.html

Op deze pagina kun je experimenteren met het maken van je eigen muziek.

Let op: je kunt je beats niet opslaan, dus wil je je eigen muziek bewaren, dan zul je het moeten handmatig (bijvoorbeeld met je eigen telefoon) moeten opnemen.

Experimenteer hier met

  1. Beat: met gebruik van verschillende elektronische instrumenten kun je verschillende ritmes onderzoeken.
  2. Baslijnen: een opeenvolging van lage noten in een muzikale compositie wordt ook wel de ‘ruggengraat’ van een nummer genoemd en zorgt voor een bepaalde stemming of gevoel.
  3. Akkoorden: een groep van drie of meer tonen die samen een harmonisch geheel vormen. Akkoorden vormen vaak de basis van een muziekstuk.
  4. Melodieën: een melodie vormt het muziekstuk als geheel. Onderzoek wat verschillende melodieën met een stemming doen. Welke tonen klinken opgewekt? Welke melodie zorgt juist voor een melancholisch gevoel? Enzovoorts.
  5. Tempo: bij elk van bovenstaande onderdelen kun je een tempo kiezen. Oftewel; de snelheid van je compositie. Standaard staat het tempo op 85 bpm (beats per minute), maar onderzoek eens wat een langzamer tempo met je muziekstuk doet.

Als je op de play-knop drukt, zullen je beat, baslijn, akkoorden en melodieën zich in een loop afspelen. Zo kun je je nummer gaan ‘bouwen’.
Maak nu je eigen muzikale compositie. Laat hierbij de muziek die je hebt gehoord in de voorstelling als inspiratie dienen. Hieronder vind je nog een aantal voorbeelden van trap muziek. Luister daar ook eens naar en kijk of je een patroon kunt herkennen in de muziek. Wat heeft een trapnummer nodig? Wat voor beats gebruiken trapartiesten? Welke (elektronische) instrumenten hoor je?

Als je beat af is, is het tijd om je eigen tekst te schrijven.
Tina is topsporter. Zij kan goed boksen en wordt het liefst de beste bokser ter wereld. Naar welke vorm van succes verlang jij? Laat die droom als inspiratie dienen voor je tekst. Rijmen mag, maar hoeft niet. Zorg ervoor dat je tekst op de beat past.

Tip: luister de beat in een loop met je oortjes in terwijl je schrijft. Zo weet je zeker dat de beat past bij je lyrics.

Een aantal tips bij het schrijven van een rap:

  1. Het kan helpen om een vaste vorm te kiezen, bijvoorbeeld: couplet, refrein, couplet, refrein, refrein. Een refrein is een terugkerend stuk in je nummer, waar muziek, melodie en tekst zich steeds herhaalt. In de coupletten wordt gevarieerd.
  2. Begin met brainstormen: schrijf op een blaadje alles wat in je opkomt. Beperk jezelf niet; alles kan hier nog. Dit kan variëren van thema’s tot losse zinnen of rijmwoorden.
  3. Hou het dicht bij jezelf. Het gaat om joúw verlangen naar succes/jouw droom. Je hoeft dus niet bekende trapmuzikanten, zoals bovenstaande voorbeelden, te kopiëren. Kies een inhoud die bij jou past.
  4. Begin met het schrijven van het refrein. Zo heb je een houvast waar je steeds op terug kunt vallen.
  5. Meteen een perfecte rap schrijven is haast onmogelijk. Probeer eerst eens een versie te schrijven waarin je alles verwerkt wat in je opkomt. Schrappen, toevoegen, omgooien enzovoorts kan ook in een latere variant.
  6. Repeteer je rap. Zodra je tekst vorm begint te krijgen, probeer de rap dan eens hardop uit. Het is dan makkelijker te ontdekken welk gedeelte van je rap werkt en welke delen nog aandacht vragen.
  7. Als je vastloopt in het schrijven ga dan eens terug naar je basisthema en associeer. Put uit je eigen verleden. Herinneringen en persoonlijke ervaringen zijn al een bron aan informatie. Je kunt ook een bestaande tekst, nummer, film, gedicht of rap als inspiratie gebruiken. Hoe doen anderen het? Kan ik daar mijn eigen draai aan geven?
Terug