Meer over Mozart

Johann Chrysostom Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) is een van de meest bekende componisten en kindsterren ooit.
Hij schreef meer dan 600 composities gemaakt en had een fotografisch geheugen, waardoor hij makkelijk dingen kon onthouden.

Jong talent
Mozart leerde al vanaf jonge leeftijd alle muzikale kunsten. Toen hij drie jaar was leerde hij piano en viool spelen, vanaf zijn vijfde componeerde hij zijn eerste muziekstukken en vanaf zijn zesde reisde hij met zijn getalenteerde zus Nannerl door Europe en speelde in bij adel en koningen. Luister hier maar even naar: dit is het allereerste muziekstuk wat Mozart componeerde. Hij was toen vijf jaar oud. https://youtu.be/bke8MvLws5M

Grove grappen
Mozart had veel humor, hij schreef vaak schuine rijmpjes naar vrienden en familie. Daarnaast componeerde hij een canon (een stuk waarin dezelfde tekst en melodie door verschillende mensen door elkaar heen worden gezongen -zoals bij Vader Jacob) voor zes zangstemmen waarbij de tekst neerkomt op ‘kus mijn kont’.

Arm gestorven
Hoewel hij veel geld verdiende met zijn muziekstukken en optredens, kon Mozart niet goed met geld omgaan. Hij speelde bijvoorbeeld regelmatig biljart met andere muzikanten, waar hij dan geld opzette en vaak verloor. Hij had daarom vaak schulden. Hij werd zo arm dat, toen hij op 35-jarige leeftijd stierf, er niet genoeg geld was om een begrafenis voor hem te betalen. Hij is begraven in een massagraf in Wenen en niemand weet waar hij precies is gebleven. Ook weet niemand zeker waaraan Mozart is gestorven. Waarschijnlijk een infectie of een nierziekte.

Terug