Oostpool verwelkomt regisseurs Pieter Kramer en Abdel Daoudi

Pieter Kramer fotocredit Daniel Cohen en Abdel Daoudi fotocredit Nienke Veneboer [naamsvermelding verplicht]

Toneelgroep Oostpool gaat de komende drie jaar samenwerken met twee nieuwe regisseurs: Pieter Kramer en Abdel Daoudi. Het theatergezelschap uit Arnhem gaat de voorstellingen van deze makers produceren in samenwerking met de Theateralliantie (Kramer) en Toneelschuur Producties (Daoudi). Hiermee geeft de recent aangetreden artistiek directeur Daria Bukvić samen met haar artistiek team verder invulling aan de ambitie van Oostpool om spectaculair, geëngageerd, actueel, divers en verleidelijk theater te maken voor een breed publiek vanuit de centrale vraag ‘Hoe nu mens te zijn?’. Nadrukkelijk inclusief, aantrekkelijk in vorm en impact-makend op het publiek, met een speciale focus op Oost-Nederland.

Pieter Kramer bouwt in een nieuwe samenwerking tussen zijn vaste artistieke team, de Theateralliantie en Toneelgroep Oostpool verder aan zijn prachtige repertoire van familievoorstellingen waardoor menig jong (&oud) mens verliefd werd op theater. Op 18 december 2022 gaat Wolfgang, het wonderjong in première in Stadschouwburg Nijmegen: een brutale en muzikale hervertelling van het leven van de jonge Mozart. Een sprankelende muziektheatervoorstelling vol rake noten, verfrissende waanzin, puberverlangens en hartstochtelijke vriendschappen. Naast deze voorstelling zijn meerdere nieuwe titels in de reeks familievoorstellingen al in voorbereiding, wederom in de genoemde samenwerking. Op dit moment werkt Kramer met de Theateralliantie aan Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht (première 15 september 2021).

Abdel Daoudi vervolgt zijn carrière bij zowel Toneelschuur Producties als bij Oostpool. Hij heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan bij onder meer Het Nationale Theater in Den Haag en gaat in Arnhem en Haarlem zijn talent verder ontwikkelen in diverse nieuwe producties. Vanaf november 2022 brengen Toneelschuur Producties en Oostpool de Nederlandse bewerking van Geschiedenis van Geweld, de tweede roman van de Franse sterauteur Édouard Louis, in regie van Daoudi naar de theaters. Het wordt de tweede bewerking van Louis door Toneelschuur Producties na het succesvolle Weg met Eddy Bellegueule, waarvoor Eline Arbo de regieprijs ontving. Daarnaast gaat Daoudi de regie op zich nemen van de jaarlijkse Oostpool productie met 3e jaars ArtEZ toneelschool studenten en regisseert hij een nieuwe truckvoorstelling voor jongeren vanaf 12 jaar. De truckvoorstellingen zijn een bewezen succesformule van Theater Sonnevanck en Oostpool waarmee hoogwaardig en maatschappelijk relevant theater naar middelbare scholieren in Oost-Nederland wordt gebracht.

Daria Bukvić: ‘Ik ben er trots op dat een iconische, ervaren regisseur als Pieter Kramer ervoor kiest om zijn familievoorstellingen voortaan vanuit Oost-Nederland te maken. En ik ben ervan overtuigd dat hij nog meer harten van jonge en niet meer zo jonge inwoners van onze regio zal winnen voor zijn fantasierijke, humorvolle en alom geliefde voorstellingen. Ook zie ik zeer uit naar onze samenwerking met Abdel Daoudi, een talentvolle jonge regisseur die veel harten zal weten te raken. Iemand die met veel intelligentie en precisie grote menselijke thema’s theatraal weet te vertalen. Oostpool is twee geweldige regisseurs rijker.’

 

foto Pieter Kramer: Daniel Cohen
foto Abdel Daoudi: Nienke Veneboer

Overig nieuws

Terug