De natte patatformule van Ilke – Interview met Ilke Paddenburg
Volkskrant, 20 oktober 2016
De Lankmoedigen is na De Onrendabelen en Fresh Young Gods het laatste deel uit het succesvolle drieluik Goede Bedoelingen van Joeri Vos, een reeks satires over mensen uit verschillende milieus en hun uiteenlopende ‘wereld-verbeterende’ ideeën. Elk deel biedt een ander perspectief op de botsing tussen die milieus, en op de menselijke onbeholpenheid die er zowel oorzaak als gevolg van is.
De Lankmoedigen speelt zich af rond het ziekenhuisbed van de in elkaar geslagen transgender Hansje. Terwijl Hansje vecht voor haar leven, probeert de gemeente wanhopig de ontstane maatschappelijke spanningen het hoofd te bieden. Vertegenwoordigers van de LHBTQ-community, extreemrechtse bezorgde buurtbewoners en rellerige anti-racismedemonstranten grijpen het drama aan om hun stokpaardjes onder de aandacht te brengen. Met de beste bedoelingen probeert iedereen rond Hansjes bed te doen wat hopelijk het beste is, terwijl de regie hen langzaam door de vingers glipt.
Naast een satire over is De Lankmoedigen ook een eerbetoon aan de ploeteraars die in de schaduw werken. Aan alle mensen die zich dagelijks inzetten, om onze samenleving vol botsende belangen en verlangens, min of meer op de rails te houden.
Na afloop van De Lankmoedigen is er in een aantal theaters een (gratis) nagesprek voor bezoekers van de voorstelling. Dit nagesprek werpt een licht op hen die normaal gesproken niet in de spotlight staan, op die ene bijzondere man of vrouw dit zich dagelijks inzet om onze samenleving draaiende te houden, zonder daar iets voor terug te verwachten. Voor hen geen sterrenrecensies, geen prijzen. Zij doen gewoon hun werk. Maar wat houdt dat werk in? En hoe onmisbaar zijn zij? We applaudisseren voor bijzonder gewone gasten, van verpleegkundigen tot ambtenaren, onder leiding van gespreksleider Isil Vos.
Om o.a. het decor zo realistisch mogelijk te laten lijken is Toneelgroep Oostpool een bijzondere samenwerking aangegaan met Rijnstate in Arnhem.
tekst en regie Joeri Vos | spel Valentijn Benard (stem), Sven Bijma (stem), Maud Dolsma (stem), Jacobien Elffers, Roland Haufe, Ruta van Hoof, Noël S. Keulen, Ilke Paddenburg en Chiem Vreeken | decor Mats Boswijk | muziek Bastiaan Woltjer | lichtontwerp Stijn van Bruggen | kostuums Femke van Neerven, Jessica Hellbach | kostuumatelier Femke van Neerven | regieassistent Gilles Groot | techniek Wiel Coopmans, Gijs Kuijpers, Christian Toonk | productie Aafje Roth | publiciteit Suzanne Bos
bijv.naamw.Uitspraak: [lɑŋk’mudəx]
als je niet snel boos wordt wanneer daar wel reden voor is
Synoniem: verdraagzaam
Roland Haufe speelt Robert, Hansje’s verpleger:
Ilke Paddenburg speelt o.a. Anne-Lorre, medewerker communicatie van het GOHR:
Ruta van Hoof speelt o.a. Aïsha, de agent:
Chiem Vreeken speelt Jan, lid gebiedscommissie Pernis:
Jacobien Elffers speelt Xenevieve, ’n vriendin van Hansje:
Noël S. Keulen speelt Hansje