DECAMERONE 2020 – ArtEZ

door ArtEZ toneelschool derdejaars studenten | regie Timothy de Gilde

Ieder jaar maakt Toneelgroep Oostpool een voorstelling met de derdejaarsklas van ArtEZ Toneelschool in Arnhem. Voor het publiek is dit hét moment om kennis te maken met een toekomstige generatie acteurs. Voor de jonge talenten is het de kans om zich te laten zien en samen te werken met een professionele regisseur en productieteam. In 2020 staat de elfde editie op het programma. En die is anders.

Geïsoleerd en toch verbonden

Het is 2020 en het Coronavirus heeft de wereld in zijn greep, Huis Oostpool sloot haar deuren. 7 studenten en regisseur Timothy De Gilde ontmoetten elkaar voor het eerst op maandag 16 maart. Allen vanuit hun eigen huis, in contact binnen een online omgeving. Geïsoleerd en toch verbonden, stuitten ze op Il Decameron van de Italiaanse dichter Giovanni Boccaccio. Een verzameling van honderd verhalen, verteld door tien jonge mensen die zich, op de vlucht voor de pest in Florence, hebben teruggetrokken in een geïsoleerd verblijf.

Decamerone

Florence, 1348. De stad is getroffen door een pestepidemie, die genadeloos om zich heen grijpt. Zeven jonge vrouwen en drie jongemannen ontvluchten Florence en trekken zich terug op het Toscaanse platteland. Om het leven door te laten gaan vertellen ze elkaar elke dag verhalen, die variëren van dramatisch tot komisch. Allemaal zijn ze een lofzang op het menselijk vernuft en op het rake woord, dat levens kan redden: de tien vertellers overleven de Zwarte Dood.

Wat willen we elkaar nu vertellen?

Geïnspireerd door de vertellingen uit Boccaccio’s Il Decameron gaan zeven ArtEZ studenten, in een tijd waarin het gevaar en onzekerheid ons leven beheerst, en iedereen ter bescherming op zoveel mogelijk afstand leeft van zijn dierbaren, collega’s en het sociale leven, met elkaar in gesprek. Want wanneer we elkaar spreken, wat zeggen we elkaar dan? Wat willen we horen? Wat is de kracht van vertelling? En wat voor verhalen willen wij nu delen? Onder leiding van Timothy de Gilde wordt gezocht naar antwoorden op deze vragen. Met als resultaat een spannende verzameling van nieuwe en oude verhalen. Van mensen. Over mensen. Over het leven.

Credits

regie Timothy de Gilde | spel Risé Benschop, Mees Hilhorst, Derron Lurvink, Remy Meeuwsen,  Esther Ymkje van Steenis, Emma Vermeulen en Keanu Visscher | dramaturgie Madelon Kooijman | kostuums Femke van Neerven | techniek Wiel Coopmans, Hergen Verheul en Han Verweijen | productie Jeroen Heinen | marketing Marloes Pronk en Rudy Ruijter

DECAMERONE 2020 – ArtEZ#lockdown2020
Terug