“Bijbel van de Beatniks op toneel”
Arts en Auto dec 2016
Het wereldberoemde boek op toneel
On the Road vertelt het verhaal van een vriendengroep op zoek naar het intense leven. De dynamische band tussen Sal en Dean vormt het hart van deze reis. Sal bewondert de levenskunst van Dean die zich weigert vast te leggen aan welke plek of relatie dan ook. Dean bewondert Sal om zijn schrijfkunst, met zijn taal zo vrij als geïmproviseerde jazz. On the Road is zowel een reis naar buiten, het naoorlogse Amerika in, als naar binnen, op zoek naar een vrije manier van zijn.
Regisseur Marcus Azzini maakt een voorstelling over de romantiek én de rauwheid van het voortdurend onderweg zijn. Leven zonder nadenken, opgaand in de extase van de vrije associatie. Maar ook de keiharde realiteit van een verdeelde maatschappij waarin je volledig op jezelf aangewezen bent.
Één van de invloedrijkste romans uit de literatuurgeschiedenis wordt door Marcus Azzini op het toneel gebracht. On the Road van Jack Kerouac is meer dan een roman, het is een partituur van een levenshouding. De bijbel van de Beats, de urtext voor het James Dean-tijdperk, handboek voor het wilde leven.
Hannah van Wieringen schreef de toneeltekst van On the Road. In haar tekst blijft Van Wieringen dichtbij de ‘stream of consciousness’ van Kerouac: “On the Road is een taalorkaan, een voortrazende en rollende trip. Hij zette zijn techniek – die hij spontaneous prose noemde – onder andere in om in een ritme, een cadans te geraken. Hij liet zich hiertoe inspireren door de jazz en de bebop. Hij wilde zonder revisie het heden zoals hij het had ervaren, op papier herscheppen. Die jachtige energie waait dan ook bijna tastbaar op uit dat boek. Hij typte die eerste versie, allegedly in een lange ruk, op één lange rol papier.”
Na de succesvolle voorstellingen (in) Koud Water (2012) en They are just kids (2015) is On the Road het laatste deel in het drieluik over jonge mensen die in een roerig tijdperk op zoek gaan naar een manier om anders te leven. Om te zijn wie ze zijn, zonder daaraan concessies te hoeven doen.
Regisseur Marcus Azzini liet zich dit keer inspireren door de Beats: Jack Kerouac, Neal Cassady, Allen Ginsberg en William Burroughs. Kerouacs roman is misschien wel de bakermat van alle moderne verhalen van jonge mensen, die op een scharnierpunt in hun ontwikkeling staan. Gaan we leven zoals onze ouders dat deden, of zetten wij alles in op onze zoektocht naar hoe wij onze tijd willen vormgeven?
Voor liefhebbers van de voorstelling of mensen die de eerdere voorstellingen hebben gemist hernemen we (in) Koud Water en They are just kids in Arnhem (Huis Oostpool en Stadstheater Arnhem) en in Amsterdam (Frascati & Stadsschouwburg). Bekijk de speellijst van de voorstellingen om kaarten te boeken.
Hannah van Wieringen bewerkte de roman On the Road van Jack Kerouac. De Nederlandse vertaling door Guido Golüke is verschenen bij De Bezige Bij.
Duur van de voorstelling 2 uur 20 minuten
tekst Jack Kerouac | vertaling Guido Golüke | bewerking Han van Wieringen | regie Marcus Azzini | spel Judith van den Berg, Ludwig Bindervoet, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Reinout Scholten van Aschat | kostuums Femke van Neerven i.s.m. Marcus Azzini | vormgeving Ruben Wijnstok | lichtontwerp Wiel Coopmans | techniek Wiel Coopmans, Marc Klaver | productie Siri Klein Robbenhaar | publiciteit Marlies Spijker | regie assistent Charli Chung | productie assistent Emma de Mol van Otterloo
Wil je ook nog andere voorstellingen van Toneelgroep Oostpool zien?
Klik dan hier voor een voorstelling bij jou in buurt!