Jade Olieberg, Charlie Chan Dagelet en Marie Louise Stheins genomineerd voor een Theo d’Or.

Jade Olieberg, Charlie Chan Dagelet en Marie Louise Stheins - fotos Henri Verhoef en Ilja Keizer

Jade Olieberg, Charlie Chan Dagelet en Marie Louise Stheins zijn alle drie genomineerd voor een Theo d’Or, de prijs voor de beste actrice in een dragende rol.

Jade Olieberg en Charlie Chan Dagelet zijn genomineerd voor hun rol als Laura in Laura H.

De jury over Jade Olieberg: “Jade Olieberg maakt indruk met haar spannende interpretatie van ex-Syriëganger Laura H. Ze speelt het personage met de onbevangenheid (of onhandigheid) van een jonge vrouw die haar leven probeert te sturen maar het tegelijkertijd hopeloos door haar vingers laat glippen. Ze geeft haar bij vlagen een kinderlijk opportunisme mee, met sprankelend spel maar ook met onverwacht rigide schakels in haar emoties. Zo maakt Olieberg de tegenstrijdigheden die in het personage besloten liggen, met doorleefd spel inzichtelijk. Juist de gedurfde onnadrukkelijkheid in Oliebergs interpretatie, maakt het mysterie rondom Laura H. extra boeiend om te ontrafelen.”

De jury over Charlie Chan Dagelet: “Charlie Chan Dagelet speelt Laura H. bedachtzaam en tegelijkertijd bijzonder expressief. Ze toont een personage dat aanvankelijk door iedereen bespeeld wordt, maar zich gaandeweg die rol zelf eigen maakt. Door haar spannende, grillige spel blijft het voortdurend raden naar haar motieven: zo maakt ze van Laura H. een aantrekkelijke, uitdagende en gelaagde denkexercitie. Ze grijpt je en laat je niet meer los. De aandacht van de toeschouwer verslapt geen moment. Je bent van haar. Laura H. staat na de meeslepende vertolking van Charlie Chan Dagelet definitief in je geheugen gegrift.”

Marie Louise Stheins mag de nominatie in ontvangst nemen voor haar rol als Eva in Skylight.  

De jury: “Marie Louise Stheins is in haar rol als zakenvrouw Eva bot, bazig en egocentrisch. Maar ondanks al deze onaangename trekken slaagt Stheins erin haar kwetsbare kant te laten zien. Dit doet ze met een tomeloze energie. Ze trekt alle registers open: van heel klein en zacht, naar groots en lekker dramatisch. Dit is knap en degelijk acteerwerk. Het is bewonderenswaardig dat we niet alleen de muur van beton zien die Eva om zichzelf heeft opgetrokken, maar ook een meisje dat hunkert naar liefde.”

Naast Jade, Charlie Chan en Marie Louise zijn ook Lotte Dunselman en Naomi Velissariou genomineerd. Naast de nominaties voor de Theo d’Or zijn op 1 juli ook de kanshebbers voor de Louis d’Or, Colombina en Arlecchino bekend gemaakt.

De VSCD reikte in 2020 vanwege de coronacrisis geen theaterprijzen uit, maar de Nederlandse Toneeljury maakte wél over het seizoen 2019/2020 haar nominaties bekend. Dit jaar zijn daar de nominaties van 2021 bijgevoegd. De uitreiking van de prijzen over twee seizoenen vindt plaats op zaterdag 11 september 2021 tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.

WIJ ZIJN ONGELOOFLIJK TROTS OP JADE, CHARLIE CHAN EN MARIE LOUISE EN WE FELICITEREN HEN DAN OOK VAN HARTE MET DEZE WELVERDIENDE NOMINATIES!

Een overzicht van alle genomineerden staat op de website van het Nederlands Theaterfestival.

Overig nieuws

Terug