Nina Spijkers regisseert Het achtste leven (voor Brilka)

Het Achtste Leven - Theater Oostpool - © Elza Jo

Theater Oostpool is blij om te kunnen melden dat Nina Spijkers de regie op zich zal nemen van de marathonvoorstelling Het achtste leven (voor Brilka). De theaterbewerking van de gelijknamige roman van Nino Haratischwili zal op 6 april 2024 in première gaan in de Stadsschouwburg Nijmegen.

Artistiek directeur Daria Bukvić zou oorspronkelijk de regie van Het achtste leven (voor Brilka) voeren, maar is sinds eind 2022 overspannen. Hierin speelt mee dat haar moeder ernstig ziek is. Voor Daria, op driejarige leeftijd met haar moeder gevlucht uit voormalig Joegoslavië, is Het achtste leven (voor Brilka) een hommage aan de veerkrachtige vrouwen uit haar geschiedenis, haar ‘voormoeders’ en bovenal aan haar moeder. De thematiek van deze voorstelling ligt daarmee te dicht bij de persoonlijke ontwikkelingen die zij doormaakt. Daria heeft daarom met pijn in het hart moeten concluderen dat zij de regie van Het achtste leven (voor Brilka) niet kan doen. Ook geeft dit ruimte voor Daria om haar taken als artistiek directeur rustig weer op te kunnen bouwen en zich te richten op de reprises van haar hitvoorstellingen Girls & Boys en Midzomernachtsdroom die volgend seizoen weer te zien zijn..

Daria en het artistiek team van Theater Oostpool vinden echter onverminderd dat het belangrijke verhaal van Het achtste leven (voor Brilka) nu gehoord moet worden. We zijn dan ook heel blij dat Nina Spijkers zich als regisseur aan dit bijzondere project verbindt. Nina’s zeer goed ontvangen Oostpoolvoorstelling Laura H. wordt volgende maand hernomen. Op dit moment toert haar door pers en publiek gewaardeerde bewerking van de Shakespeareklassieker Coriolanus bij Het Nationale Theater.

“Ik heb met liefde de teugels van dit project van Daria overgenomen en kijk er naar uit dit prachtige verhaal een podium te geven. Het is een vrouwelijk geluid dat nu in het theater een stem moet krijgen. Daria wilde de voorstelling voor haar moeder maken, ik maak hem voor mijn dochter.” | Nina Spijkers

Over de voorstelling

Het Achtste Leven (Voor Brilka) is een monumentaal familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal, over acht levens uit één Georgische familie, begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een ambitieuze chocoladefabrikant zijn dochters grootbrengt. Zijn verrukkelijke chocoladedrank brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa, de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocoladefabrikant, woont generaties later in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie. Een geschiedenis die onlosmakelijk samenvalt met die van de ‘rode’ twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie en het wegvallen van het IJzeren Gordijn.

Over Nina Spijkers

Nina Spijkers (1988) is afgestudeerd aan de Regieopleiding in Amsterdam. Momenteel is ze als maker aangesloten bij Toneelschuur Producties in Haarlem waar zij onder andere de voorstellingen Don Carlos, Ivanov, Het Temmen van de feeks en Onder Ons maakte. Daarnaast was ze verantwoordelijk voor de regie van de voorstelling Minis Plus van Hadewych Minis, die zowel op de Parade als in het land te zien was. Tevens maakte ze onder meer voor Bos Theaterproducties Dangerous Liaisons en voor Theater Oostpool Laura H. Op dit moment toert haar voorstelling Coriolanus door het land die zij bij Het Nationale Theater maakte.

 

Overig nieuws

Terug