Nina van Tongeren wint Kaas & Kappes Jongerentoneel-schrijfprijs

Toneelschrijver en dramaturg Nina van Tongeren schreef in 2023 voor Theater a/d Rijn, in coproductie met Theater Oostpool en Theater Sonnevanck de theatertekst van de klassenvoorstelling Koekoeksnest (10+)Koekoeksnest is een jeugdvoorstelling over twee zusjes die opgroeien in een (ab)normaal gezin. Met deze tekst heeft Nina van Tongeren de jeugd- en jongerentoneelschrijfprijs op de 26e editie van het Nederlands-Duitse festival KAAS & KAPPES gewonnen. 

‘We zijn Nina van Tongeren zeer erkentelijk voor haar prachtige tekst, die absoluut een Duitse vertaling verdient. Het is een stuk dat overal kan worden opgevoerd en actuele thema’s behandelt op een zorgvuldige en liefdevolle manier.’

– KAAS & KAPPES jury

Nina van Tongeren heeft met haar tekst voor Koekoeksnest de 26e jeugd- en jongerentoneelschrijfprijs gewonnen. Het Nederlands-Duitse festival KAAS & KAPPES heeft het doel om de toneelliteratuur voor kinderen en jongeren te bevorderen en jonge auteurs en theatermakers aan te moedigen voor deze doelgroep te werken. De prijs, bestaande uit een geldbedrag van 2.500 euro, stimuleert in het bijzonder de uitwisseling tussen Nederlandse en Duitse auteurs en makers van jeugd- en jongerentheater. De jury, bestaande uit diverse Nederlandse en Duitse acteurs, dramaturgen en toneelmakers, verkozen Koekoeksnest uit honderden inzendingen.

‘Het doorbreken van taboes rondom geestelijke gezondheid is belangrijk in mijn werk, vooral voor jong publiek dat zich vaak zorgen maakt of ze wel ‘normaal’ zijn en erbij horen. Deze prijs benadrukt het belang van stukken zoals ‘Koekoeksnest’, die kinderen helpen om te praten over hun eigen zorgen en die van anderen om hen heen. Daar ben ik enorm trots op.’

– Nina over het winnen van de KAAS & KAPPES prijs

Koekoeksnest is ontstaan vanuit de bijzondere samenwerking tussen Theater a/d Rijn, Theater Oostpool en Theater Sonnevanck en speelde in het najaar van 2023 in de klaslokalen van scholen in het oosten van het land.

Overig nieuws

Terug