PuinHoop

Muziektheater De Plaats & Toneelgroep Oostpool | regie Elsbeth Hoefkens

Een korte film over de idealen en dromen van toen en nu.

Het is mei 1945. Arnhem is bevrijd maar ligt in puin. De stad werd omschreven als een stinkend kadaver, maar de sfeer is optimistisch. Geen herstel maar vernieuwing was het credo.

Het is mei 2021. We zitten in een wereldwijde pandemie. Alle gebouwen in de stad staan er nog, maar het voelt soms toch alsof de wereld om ons heen in puin ligt. Er heerst onzekerheid en verdeeldheid. Veel jongeren voelen zich gevangen in hun kamers en vereenzamen. Maar net als na de Tweede Wereldoorlog is er ook het verlangen naar verbinding en daadkracht. Naast alle misère voelen we een optimistische frisse wind waaien. Net als toen is het tijd om de wereld opnieuw te bekijken.

PuinHoop gaat over het vinden van hoop en vooruitkijken tijdens een periode van crisis. In deze dynamische korte film over beweging en stilstand van de jonge regisseur Elsbeth Hoefkens mijmert een groep jongeren over hun toekomst. Via whatsappgesprekken, fysiek theater en radiofragmenten van vroeger geven ze vorm aan hun zoektocht. Vinden ze houvast in de verhalen van toen? Over de obstakels onderweg. Over de idealen en dromen van toen en nu.

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

De première van PuinHoop is dinsdag 4 mei 20:30 op elk device te bekijken, zoals een computer, mobiele telefoon of tablet. Twee minuten voordat de première begint, verschijnt er een aftelklok. Daarna is de korte film live en in realtime te zien. Na de première is PuinHoop terug te kijken op onze site en het Youtubekanaal van coproducent De Plaats.

Credits

regie Elsbeth Hoefkens │ Arnhemse jongeren Merijn Hardeman, Joeke Groot, Marinus Hondeveld, Luke Peek, Femmy Smits, Pauline de Does, Mina Hondeveld, Ruth de Does, Juno Rutten en Sofie Staals │ film Floris Verweij │ soundscape en radiofragmenten Tjerk van der Ham │ regiebegeleiding Nicole Vervloed │ artistiek advies Kasper Tarenskeen │ kostuumadvies Femke van Neerven │ werving en begeleiding jongeren Marti Arts │ productieleider Jeroen Heinen │ marketing Andrea Lentink en Mirte ten Broek │ campagnebeeld Anna Fransen │ zakelijke leiding (Muziektheater De Plaats) Corien van der Poll │ artistieke leiding (Muziektheater De Plaats) Lise-Lott Kok | PuinHoop is een coproductie van Muziektheater De Plaats en Toneelgroep Oostpool

PuinHoopTheater na de dam
Terug