The Harvest – Oostpool Audio

tekst Vera Morina │ regie Jan Hulst

Oostpool Audio is theater om naar te luisteren. The Harvest is de eerste fictionele podcastserie van Oostpool Audio en bestaat uit zes korte afleveringen. Met een topcast bestaande uit Hannah Hoekstra, Thomas Höppener, Isabelle Kafando, Kirsten Mulder, Vanja Rukavina, Ariane Schluter, Sidar Toksöz en Simme Wouters. Geregisseerd door Jan Hulst en geschreven door Vera Morina.

Te beluisteren op o.a.

       

Het is 2043. In de zomer van haar eindexamen vertrekt de vader van Iphis naar zijn thuisland om te vechten aan het front en is zij plotseling de enige man in huis. Maar in plaats van haar moeder te helpen of te studeren sneakt Iphis elke avond het huis uit en gaat naar een verlaten metrostation. Daar, diep verstopt in het gangenstelsel, is de ingang van THE HARVEST; een ondergrondse superqueerclub waar het niet uitmaakt wie of wat je bent, als je maar met liefde accepteert hoe de ander is. Een vrijplaats voor iedereen die zich niet herkent in de bovengrondse heterowereld.

Nachtenlang verdwaalt Iphis in dit doolhof vol verleiding. Totdat ze een deur opent die ze niet had moeten opendoen en dingen ziet die ze niet had mogen zien. Plotseling verandert haar tocht door de ondergrondse hemel in een confronterende bad trip.
Misschien lijkt Iphis toch meer op haar vader dan ze wil zien. Zij vluchtte naar THE HARVEST zoals haar vader ooit vluchtte naar een vrij land. Maar elke vrijheid gaat gepaard met verplichtingen. Als je jezelf ontdekt in het donker, hoe trouw ben je daar dan aan wanneer het licht weer aan gaat?

Luister direct:

Credits

tekst Vera Morina │ regie Jan Hulst │ spel Hannah Hoekstra, Thomas Höppener, Isabelle Kafando, Kirsten Mulder, Vanja Rukavina, Ariane Schluter, Sidar Toksöz en Simme Wouters │ muziek Nick Putman │ campagnebeeld Zazie Stevens & Elizaveta Federmesser │ opname & montage Hergen Verheul │ marketing Daniel Jaspers, Bas Grömmel en Andrea Lentink │ productie Aafje Roth en Jeroen Heinen │met dank aan Frascati Producties

The Harvest – Oostpool AudioBefore the reward there must be labor

“Ik schrijf omdat theater en literatuur mij leerden dat er buiten onze alledaagse realiteit nog een werkelijkheid bestaat: de verbeelding, de fantasie. Dat was een verlossing die ik iedereen wil schenken.”

Vera Morina

Over Vera Morina

Nederlands-Kosovaarse Vera Morina (1995) schrijft toneel, scenario’s en poëzie. In 2019 studeerde ze af aan de opleiding Writing for Performance aan de HKU. Met haar afstudeeronderzoek naar inclusiviteit in het theater won ze De Pluijm, de scriptieprijs van haar opleiding. Vanwege een grote liefde voor grote verhalen, liep ze tijdens haar studie stage bij Warner Bros., Toneelgroep Amsterdam en Het Nationale Theater. Sinds haar afstuderen schrijft ze o.a. voor Frascati Producties, Theater Bellevue en De Toneelmakerij. Ze neemt deel aan het schrijftraject Slow Writing Lab V bij het Nederlands Letterenfonds en ontving de YAA-award. Thema’s die veelvuldig terugkomen in haar werk zijn afkomst, identiteit, seksualiteit en familie. Het idee voor The Harvest ontwikkelde zij bij Frascati Producties. Bij Oostpool schreef ze in 2020 een lovestory voor de eerste editie van Het Hele Verhaal.

Afleveringen

Aflevering #1 – Een jongen van 17
2043. De vader van Iphis vertrekt naar hun thuisland om te vechten aan het front. Nu is zij de enige man in huis. Die nacht ontmoet ze Kindness: de vriendelijke cyborg die haar meeneemt naar de ondergrondse queer-club The Harvest. Een hele nieuwe wereld gaat voor Iphis open. Wanneer ze ’s ochtends weer boven de grond komt, zullen dingen nooit meer hetzelfde zijn.

Aflevering #2 – Nieuwe familie
Edona mist haar ouders, maar sinds ze een relatie heeft met Issa is ze thuis niet meer welkom. Haar nieuwe familie is nu onder de grond, in The Harvest. Maar dan ontmoet ze een vreemdeling van boven de grond die haar graag wil helpen. Ondertussen heeft Iphis een date met A, aan wie ze een groot geheim vertelt.

Aflevering #3 – Herinneringen
Iphis heeft goed nieuws, maar in The Harvest heeft niemand tijd voor haar. A heeft het deurbeleid overgenomen en nu wordt de club overspoeld door agressieve hetero’s. Edona is voor het eerst sinds jaren bovengronds met Francis. Dan ontdekt Iphis in Kindness’ kantoor iets gruwelijks over haar verleden.

The Harvest #4 | Revolutie
Iphis’ vader is eerder dan verwacht naar huis gekomen. Terwijl Edona bovengronds geniet van de vrijheid, is haar vriendin Issa in elkaar geslagen door hetero’s die A binnen heeft gelaten. Als Kindness A daarmee confronteert, blijken de problemen voor The Harvest en Iphis nog veel groter dan gedacht.

The Harvest #5 | Scherven
Edona is met Francis naar haar ouders gegaan, maar dat ging anders dan ze had gehoopt. Terwijl A probeert The Harvest te ontruimen, vertelt Kindness Iphis de waarheid over haar verleden en toekomst.

The Harvest #6 | END GAME
Vanavond wordt Iphis 18. Haar vader vertrekt opnieuw naar het front en wil Iphis meenemen. Edona vraagt Issa om hulp, maar dan vallen de heterotroepen het gangenstelsel binnen. In het metrostation ontdekt Iphis de ware aard van A. Iphis staat voor de keuze: moet The Harvest blijven bestaan of niet?

Terug