DE WILDERNIS

Wende & Theater Oostpool

Misschien schuilt in de wildernis wat ons verbindt: een kort leven in al z’n grilligheid, tederheid en schoonheid dat het verdient om vol geleefd te worden.

In januari gaat de nieuwe voorstelling van Wende ‘De Wildernis’ in première. Wende is één van de meest veelzijdige artiesten in Nederland. Ze gaat van pop naar elektronisch, naar jazz en klassiek, en combineert deze muziekstijlen al jaren in grensverleggende interdisciplinaire voorstellingen. Haar prijzenkast weerspiegelt die diversiteit; ze won een Edison in bijna elke categorie en werd als actrice genomineerd voor een Gouden Kalf.

Na haar bejubelde voorstelling MENS heeft ze de afgelopen jaren gewerkt aan de voorstelling ‘De Wildernis’. In samenwerking met Toneelgroep Oostpool, het NKK NXT koor en een (inter)nationaal artistiek team verkent Wende de wildernis in onszelf en de wereld daarbuiten. Ze vertaalt wat tussen hart en onderbuik woont in een nieuwe multidisciplinaire show. De liedteksten werden geschreven door onder andere Marieke Lucas Rijneveld, S10 (Stien den Hollander), Marjolijn van Heemstra en uiteraard Wende zelf.

Wende: ‘In de zomer van 2019 heb ik in het zuiden van Frankrijk een zogenoemde ‘vision quest’ gedaan. Dat is een oud ritueel waarbij je een paar dagen alleen de wildernis intrekt om helder te krijgen wat je te doen staat in het leven. Ik was 40 geworden, stond aan het begin van een nieuw project, en wilde daar op deze manier een startschot aan geven.

Het was op de top van de berg in Frankrijk, op een plateau met bomen en rotsen. Daar ben ik drie dagen en drie nachten gebleven. Geen telefoon, geen klok, geen boeken, niks. Alleen een slaapzakje dat tussen de bomen hing.

Alles wat je hebt daar is de natuur, die constant in gesprek is met jou. Door de stand van de zon, de wind in de bomen, de mieren op de grond, het geluid van vogels en bijen als de zon opkomt, de regen. Beneden zag ik de rivier groen door het dal stromen. En ik leerde dat ik veel beter kon horen in stilte. Stilte is voor wat ik daar meemaakte eigenlijk niet het goede woord. Het is eerder het wegvallen van ruis waardoor je hoort wat er gezegd wordt. Met spreken wordt vaak ook veel verhuld.

Ik realiseerde me daar: de wildernis, de ontembare chaos en het geweld ervan, is niet alleen maar de vijand waar je je tegen moet wapenen. Je kunt ook op die kracht meebewegen. Het gaf me acceptatie van de wildernis in mijzelf, de donkere onderstromen, het gaf me de moed om me niet af te keren van het geweld dat ik soms in mijzelf voel.

Mijn nieuwe show de Wildernis is een pleidooi voor het echt zien:
écht voelen en echt luisteren voorbij de conventie,
voorbij de gebaande paden en aan wat wel of niet lijkt te kunnen of aanvaardbaar is,
voorbij de geschreven en ongeschreven regels waar we ons in deze geciviliseerde samenleving aan moeten houden.

De Wildernis is een ode aan de nieuwsgierigheid, voor wat er onderhuids woekert in ons mensen: De dingen die niet gezegd worden, het zwijgen, de verborgen verlangens, de geheimen die soms generaties lang levens bepalen, de schaduwkant die we allemaal in ons hebben en vaak te eng vinden om er heen te gaan.

Credits

concept & spel WENDE │ muziek Nils Davidse (piano), Nicky Hustinx (drums) Ariel Sin Yu Lee, Emma Nelson, Jesse van der Wel, Jobbe Hoebink, Julie Hasfjord, Merel, Phoebe Kirrage, Ruben Grevelink (koor)│concept design Chloe Lamford  │muziekproducent Jan van Eerd│ dramaturgisch advies Fanne Boland | kostuumontwerp Wojciech Dziedzic │ geluidsontwerp Bob Willekens │ lichtontwerp Freek Ros │ artistieke leiding WENDE en Wouter van Ransbeek │management Wende Froukje Bouma│zakelijke leiding/theaterproducent Ulrike Bürger-Bruijs│productieleider Tim van der Does │ technisch producent Jeroen  van Eekelen │ eerste man Hergen Verheul │ monitors  Ry van der Meer │ publiciteit Aimee Mars  │ coproductie Stichting Wende, Toneelgroep Oostpool en NKK NXT│ mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en Prins Bernard Cultuurfonds

DE WILDERNISWende & Theater Oostpool

'De dingen die niet gezegd worden. De schaduwkant die we allemaal in ons hebben. Misschien schuilt in die wildernis wel juist wie we zijn in onze meest pure vorm, even onschuldig als wreed.'

WENDE
  • Wende - De Wildernis (Raymond van Olphen)
  • Wende - De Wildernis (Raymond van Olphen)
  • Wende - De Wildernis (Raymond van Olphen)
  • Wende - De Wildernis (Raymond van Olphen)
  • Wende - De Wildernis (Raymond van Olphen)
  • Wende - De Wildernis (Raymond van Olphen)
Terug