Daria Bukvić nieuwe artistiek directeur Toneelgroep Oostpool

Daria Bukvić - Toneelgroep Oostpool - foto Linda Stulic (naamsvermelding verplicht)

Per 1 juni 2021 wordt Daria Bukvić (Bosnië-Herzegovina, 1989) de nieuwe artistiek directeur van Toneelgroep Oostpool uit Arnhem. Samen met zakelijk directeur Michiel Nannen zal zij verantwoordelijk zijn voor het dagelijks bestuur van het gezelschap. Het afgelopen jaar was Daria al onderdeel van het team dat de interim artistieke leiding vormde.

Na een uitgebreide selectieprocedure en mede op basis van het advies van een personeelsvertegenwoordiging en het bestuur, heeft de Raad van Toezicht met volle overtuiging en unaniem voor Daria gekozen.

Zakelijk directeur Michiel Nannen: ‘Oostpool wil bovenop urgente maatschappelijke ontwikkelingen zitten en katalysator zijn van nieuwe bewegingen. Daria vertegenwoordigt een nieuw, radicaal geluid in het theaterlandschap en de maatschappij, dat veel weerklank vindt onder een jong en divers publiek. Met de aanstelling van Daria kiezen we niet alleen voor één van de meest belangrijke theatermakers van haar generatie, maar ook voor een bevlogen leider die wars is van het oude machtsdenken en kansen wil bieden aan nieuwe stemmen.’

Toneelgroep Oostpool is hét theatergezelschap van Oost-Nederland en reist door het hele land met voorstellingen die jong, uitgesproken en actueel zijn vanuit de centrale vraag hoe nu mens te zijn? Deze vraag stond al centraal in Daria’s eerdere werk en zij voelt zich als jong en geëngageerd theatermaker dan ook helemaal thuis bij Toneelgroep Oostpool anno 2021.

Daria Bukvić: ‘Ik voel me enorm bevoorrecht dat ik samen met Michiel leiding mag gaan geven aan Toneelgroep Oostpool. Samen met het artistieke team wil ik bouwen aan een veilig, inclusief en spraakmakend gezelschap dat uitdagend theater maakt voor een breed publiek. Theater dat je hart en hoofd in vuur en vlam zet. Theater geworteld in het hier en nu. Theater dat toegankelijk is voor iedereen, en zeker ook voor mensen die normaal gesproken niet zo snel hun weg naar het theater weten te vinden. Oostpool is een oud gezelschap met een rijke geschiedenis, dat nu gerund gaat worden door een stel jonge honden vol energie, urgentie en hoop voor de toekomst.’

Naast Daria bestaat het artistieke team van Toneelgroep Oostpool uit de theatermakers Char Li Chung, Jan Hulst, Kasper Tarenskeen en dramaturgen Fanne Boland en Madelon Kooijman. Zij zullen samen met Daria de artistieke koers van het gezelschap bepalen voor de komende vier jaar. Daria zal vanaf de zomer jaarlijks één voorstelling voor de grote zaal maken. Op 22 mei gaat haar regie van Fadua El Akchaoui’s theatersolo ‘Wrak’ in première, een coproductie van Toneelgroep Oostpool & ROSE Stories. Deze voorstelling zal tevens door de NPO worden uitgezonden op 28 mei. In november regisseert ze topactrice Hadewych Minis in de Nederlandse première van het stuk ‘Girls and Boys’ van de veelgeprezen Britse toneelschrijver Dennis Kelly.

Daria studeerde in 2011 af aan de Toneelacademie Maastricht. In 2014 brak ze door met het razend succesvolle ‘Nobody Home’, een persoonlijke en humorvolle voorstelling over vluchteling zijn in Nederland. Deze voorstelling werd door de jury van het Nederlands Theaterfestival geselecteerd als één van de tien beste voorstellingen van dat jaar. Diezelfde eer ontving ze in 2018 en in 2020 voor haar volgende theaterhits ‘Melk & Dadels’ (ROSE stories & Stichting Daria Bukvić) & ‘Othello’ (Het Nationale Theater). Daria werd meerdere malen bekroond voor haar werk. Zo ontving ze een Zilveren Krekel voor haar jongerenvoorstelling ‘It’s My Mouth I Can Say What I Want To’ (Toneelgroep Oostpool & Theater Sonnevanck) en kreeg ze in 2016 de Amsterdamprijs voor de kunst. Harper’s Bazaar riep haar in 2018 uit tot een van hun 14 ‘Women of the Year’.

In de zomer van 2021 zal haar eerste speelfilm ‘Meskina’ te zien zijn in de bioscoop. Momenteel vinden de opnames plaats voor de televisieserie gebaseerd op haar voorstelling ‘Melk & Dadels’, deze serie zal naar verwachting dit najaar op NPO 3 te zien zijn.

foto: Linda Stulic

Overig nieuws

Terug