Het Vergissingsbombardement

De Stokerij te gast in Theater Oostpool

In september 2024 presenteert De Stokerij Schiedam een bijzondere voorstelling: Het Vergissingsbombardement, in het kader van Tachtig Jaar Market Garden, tevens tachtig jaar na het vergissingsbombardement van 22 februari 1944. Nadat theatermaker Anne Rats in mei 2023 een voorstelling maakte over vergissingsbombardementen in haar thuisstad Schiedam en de invloed die de Tweede Wereldoorlog op haar persoonlijk had, duikt ze nu de Arnhemse oorlogsgeschiedenis in. Het resultaat hiervan is exclusief te zien in Theater Oostpool op 17 en 18 september 2024.

22 februari 1944 wordt ook wel de zwartste dag uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland genoemd. Bij dit het bombardement op Arnhem, waarbij Rijnwijk, Het Broek, het industrieterrein, de gasfabriek en Malburgen West getroffen werden door geallieerde bommen, kwamen 57 Arnhemmers om. Tachtig jaar later gaat theatermaker Anne Rats de Gelderse archieven in en doet onderzoek naar dit bombardement. Gedreven door de persoonlijke belevingen van haar overleden vader, die de Tweede Wereldoorlog en Operation Market Garden als achtjarige jongen meemaakte, duikt Rats het verleden in voor een oorlogsverhaal voor iedereen vanaf 12 jaar.

Anne Rats: “Ik wilde iets maken over de impact van de oorlog op een jonge generatie mensen en rond de oorlog hing, omdat mijn vader er nooit over praatte, altijd een groot mysterie. Ik dook in 2023 de archieven van de Gemeente Schiedam in en wat mij fascineerde was dat ik bij bombardementen in oorlogen vooral veel lees over de materiële schade en de aantallen doden. Over de overlevenden, de nabestaanden, de achterblijvers is er maar weinig te vinden.”

In Het Vergissingsbombardement combineert Rats de voor haar bekende flarden van het oorlogsverleden van haar vader met de verhalen van een jonge Arnhemse en een jonge Amerikaanse piloot. Hun levens raken elkaar op dramatische en fatale wijze. De Arnhemse Emma verliest haar hele familie tijdens het bombardement van 22 februari 1944. Henry, de veel te jonge Amerikaanse piloot, gooit de betreffende bommen. Kun je als jong mens de draad weer oppakken na een oorlog? Hoe kun je na zo’n ingrijpende gebeurtenis de stukken van je hart oprapen en doorleven?

Het Vergissingsbombardement speelt op 17 en 18 september 2024 exclusief in Theater Oostpool om 20:15. Op beide data zal na afloop van de voorstelling een nagesprek plaatsvinden.

Credits

concept en tekst Anne Rats | regie Koen Wouterse | spel Anne Rats, Stan Vos en Bente Windhorst | fotografie en trailer Twan de Veer |
marketing Daniel Jaspers en Luca Renting | techniek Rodney Breen, Senne Prins | scenefoto’s en film Twan de Veer | met dank aan Thomas Dunkerbeck, Het Gelders Archief, Airborne Museum At Hartenstein, Oorlogsmuseum Arnhem

Het VergissingsbombardementDe Stokerij Schiedam

te zien in Theater Oostpool

Terug